İlk müjde!
Eskişehir Doğa ve Çevre Platformu öncülüğünde başlatılan Sakarı Vadisindeki maden arama çalışmalarına karşı mücadele ilk toplantıda sonuç verdi. Eskişehir’in doğa harikası bölgede yapılmak istenen maden aramasına karşı çıkan pek çok kişi ve kurumun başlattığı karşı duruş şehirde gündem oluştururken, gözleri de sürece çevirmişti. O sürecin İnceleme Denetleme Komisyonu toplantısından ilk sonuç çıktı. Sonuç şimdilik yüzleri güldürdü.
YERİN ÜSTÜ DAHA KIYMETLİ
Mücadelenin başını çeken Doğa ve Çevre Platformu tarafından süreç içerisinde sıkça bilgilendirmeler yapılmış ve Eskişehir’in sokulacağı riske dikkat çekmişti. Platform tarafından verilen bilgilerde ise, “Eskişehir’in ve Sakarya Havzası’nın geri dönüşü imkânsız şekilde zarar görmesini istemiyoruz. Yerin üstü altından daha kıymetlidir. Eğer bu proje hayata geçerse yüzlerce hektarlık orman varlığımız yok edilecek. Yüz binden fazla ağaç kesilecek. Bölgedeki doğal yaşam olumsuz etkilenecek. Endemik türlerimizin yaşam alanları yok edilecek.” denilmişti.
İÇ ANADOLU’NUN ÇUKUROVA’SI TEHLİKEDE!
Söz konusu maden faaliyetlerinin İç Anadolu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Sakarı Vadisini yani Mihalgazi ve çevresinde tarımı bitireceğine de dikkat çeken platformdan, “Tarım açısından çok önemli değere sahip topraklarımız, teremiz, rokamız, yeşilliğimiz ve daha birçok sebzemizin ve meyvemizin üretimi olumsuz etkilenecek. Topraklarımız siyanürle, birçok ağır metal ile kirlenecek. İnsanlarımız kanser dahil, pek çok hastalıkla pek çok hastalıkla ile karşı karşıya kalacaklar.” açıklaması gelmişti.
ŞEHRİN SUYU ÇEKİLECEK
Süreç içerisinde yapılan açıklamalarda projeye neden izin verilmemesi gerektiğine dair de açıklamalar yapılarak, “Madencilik faaliyeti için kullanılacak su Sakarya Nehrimizi ve yeraltı suyumuzu olumsuz etkileyecek. Sırf bu proje için her yıl yaklaşık 9,4 milyon metreküp su tüketilecek. İklim krizini, su krizini, gıda krizini ve daha birçok krizi bir arada yaşadığımız bir dönemdeyiz. Su varlıklarımızı hem tüketecek hem kirletecek bir projede kamu yararı olamaz. Bölgeyi yok edecek bu projenin yapılmasına izin verilmemeli” denilmişti.
MÜJDE GİBİ KARAR!
Şehrin seçilmişlerinin de ön aldığı mücadelede bugün önemli bir eşik aşıldı. Ankara’da yapılan toplantıdan ilk olumlu sonuç çıktı. Alpagut-Atalan Altın Gümüş Madeni projesi için bugün yapılan İnceleme Denetleme Komisyonu (İDK) toplantısında maden arama faaliyetleri için gerekli ÇED Raporunun revize edilmesine karar verildi. Bu kararla süreç en az 1 yıl daha uzadı. Ortaya çıkan sonuç, mücadelenin ilk müjdesi olarak yorumlandı.