Odunpazarı’nda dönüşüm yapmak isteyen yok!

Geçtiğimiz günlerde yapılan görevlendirme ile partisi tarafından Odunpazarı İlçe Başkanlığına getirilen Engin Vural ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Atamasının ardından ‘tanınmıyor’ eleştirilerine, yeni görevi ile ilgili düşüncelerine, teşkilatlardan şehre dair tespitlerine kadar pek çok konuyu konuştuk. Başkan Engin Vural, Odunpazarı’ndaki son siyasi durumu ile Odunpazarı Belediyesi’nin performansına kadar görüşlerini aldık.

+ Sayın Başkan, öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

1991 Eskişehir doğumluyum, mimarım. Eskişehir’deki eğitimimden sonra İstanbul’da İngilizce mimarlık bitirdim. Daha sonra yeniden Eskişehir’e geldim. Ailemizin şirketinde mimar olarak çalışmaya başladım.

+ İlk olarak soracağım soru elbette, göreve gelir gelmez şehirde sizinle ilgili ‘Tanınmayan bir isme görev verdiler’ türünden eleştirilerle ilgili olacak. O eleştirilere karşı neler diyeceksiniz?

Siyasete 2019’da Odunpazarı ilçe yönetimi ile başladım. Bizim için AK Parti’nin ismi her şeyin üstündedir. Göreve gelmemden sonra şehirde bazı söylentiler çıktı. ‘Tanımıyoruz, bilmiyoruz’ diyenler oldu. Hatta ‘ithal isim’ diyenler bile oldu. Böyle bir şey yok. 2019’da meclis üyesi adaylığım oldu. Ali Acar’la birlikte Odunpazarı İlçe Başkanlığında görevlerimiz oldu. 2023 yılında Süleyman Reyhan’ın başkanlığında il başkan yardımcılığı görevimiz oldu. Gürhan Başkan’ın gelmesiyle yerel yönetimlerle ilgili bir süreç yaşadık. 2019’u da sayarsak partide 3 seçim geçirmiş bir kişiyim.

+ İlçe başkanlığına gelişinize dair süreç nasıl gelişti?

Biliyorsunuz, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe başkanlıklarında bir değişim süreci yaşandı. Bu bir bayrak yarışı. O bayrağı devretmek istedi arkadaşlarımız. Başkanlarımız görevlerini bırakınca genel merkezimiz yeni isimler görevlendirmek istedi. Talip olanlar isimlerini yazdırsınlar denildi. Temayüller yapıldı. Daha sonra istişare süreçleri oldu. Hem teşkilat hem de genel merkez boyutlu istişarelerde bulunuldu. Biz de talip olduk. Tüm bunların neticesinde Ankara’ya çağırıldık. Bir arabada 4 kişi gittik, 4 kişi geldik. Bizi zaten güzel yapan bu. Kimsede bir gönül kırgınlığı olmadı. Mühim olan Odunpazarı’nın ve AK Parti’nin çalışmalarıdır. Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.

+ Yönetim kadronuz da artık şekillendi

Sonrasında ilçe başkanlığımız açıklandı. Sağ olsunlar bizleri başkanlığa layık gördüler. Daha sonra yönetim kurulu oluşturma süreci başladı. Yönetimde yer almak isteyen herkesi aradık. Hamdolsun çok iyi bir talep oldu. En iyi kadroyu kurmaya çalıştık. Kadromuzu ve yürütme kurulumuzu açıkladık. Bu şekilde süreç başlamış oldu. Nasipse bundan sonra yeni görevlendirmeler yapılacak. Bizler için mahalle başkanlıkları mahalle teşkilatları çok önemli. Bunun hakkını vermek lazım.

+ Son dönemde AK Parti’nin Eskişehir’de kaybetmesinin sebepleri arasında “AK Parti sahadan koptu” tespitlerini içeren cümleler sıralanıyor. Bu sahiden böyle mi? Öyleyse yeni dönemde neler yapacaksınız?

Böyle bir şey olamaz elbette ama yorulan arkadaşlarımız olmuş olabilir. 7-8 yıldır mahallerimizde çalışan arkadaşlarımız var. Her zaman aynı verim verilemez. Hayatımızda gelişen bazı olaylar olmuş olabilir. Hayatımızın farklı noktalarında farklı gelişmeler olmuş, siyasete vakit ayıramama gibi durumlar yaşanmış olabilir. Buna da saygı duymak zorundayız. Hayatımız devam ediyor ve siyaset de bu hayatın bir parçası. Bu noktada bir yenilenme sürecine gireceğiz. Mahalle başkanlarımızı çağıracağız. Müsaade isteyen varsa müsaade edeceğiz. Yeni talepler varsa onları dinleyeceğiz. Geçmişte neyi eksik yapmışız bunlara bakacağız. Ben buna çok önem veriyorum. Çünkü aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklenmez. Bizim artık farklılıklar yapmamız gerekiyor. Çünkü artık yeni bir seçmen kitlesi geliyor. Yeni genç seçmenlerimiz geliyor. Deneyimli vatandaşlarımızın talepleri değişiyor. Dahası artık dünya değişiyor. Biz artık buna da konsantre olacağız. Hem yeniyi arayacağız hem yeniyi bulacağız. Her gün yenilikleri keşfederek yenilikler getireceğiz. Arkadaşlarımızı da buna göre seçtik.

+ Tecrübede gerekli değil mi?

Elbette tecrübe de çok önemli. Şimdi ben mimarım. Mimarlıkta kent belleği çok önemlidir. Yaşanmışlıkları, bazen bir binadan bazen bir kitaptan bazen sokaktaki bir çeşmeden referans alırsınız. Bu nedenle geçmişte görev yapmış arkadaşlarımız var yönetimimizde. 5 yıldır siyaset yapan arkadaşlarımız da var ama yeni keşfedip bulduğumuz arkadaşlarımız da var. Bazı isimlere şans vermek lazım.

+ Bundan sonra siyasette nasıl bir Engin Vural izleyeceğiz? Ilımlı siyaset yapan mı yoksa sözlerini sertleştiren bir başkan mı göreceğiz? Dahası siyasetin en zor olduğu yerde siyaset yapacaksınız.

Kazım Bey bu konuda çok tecrübeli bir isim. Kazım Bey belli bir kuşaktan geliyor ama biz de belli bir kuşaktanız ve bundan sonra yaşamak istediğimiz bir hayat var. O yüzden biz daha çok geleceğe yönelik, geleceğin Odunpazarı hayaliyle siyaset yapacağız. Bu nedenle toplumun her kesimine yönelik hayallerimiz var. Ben kendi yaşlılığımı da düşünerek bir Odunpazarı hayali kuracağım.  Bu noktada siyasetimizde sert politika ya da ılımlı duruş gibi ölçütlere inanmıyorum. Doğru bildiğimizi, durumuna göre, yerine göre, konusuna göre siyaset yapacağız. Aklın yolu bir olsun yeter ki. Önemli olan doğruyu bulmak.  Klişeleşmiş siyasetten de artık çıkmak gerekiyor. Bunun kimseye faydası yok. Sokaktaki çöpü çekipte, sokaktaki çöp toplanmıyor demek çöp siyasettir. Çünkü hizmetler yapılıyor ama eksiklikler de var.

+ Muhalefet tarzınızı nasıl belirleyeceksiniz o zaman?

Ben AK Parti’nin Odunpazarı temsilcisiyim. Odunpazarı’nda nerede eksik varsa, halkımızı da dinleyerek bunları anlatacağız. Yerel noktada muhalefet olduğumuz için en doğru muhalefeti yapmaya çalışacağız. Ülkemizin de en büyük eksiği muhalefet üzerine. Maalesef ki iyi muhalefet ülkesi değiliz. İnşallah biz Odunpazarı’nda muhalefeti de öğreteceğiz. Daha sonra inşallah iktidarı da göstereceğiz. Geçmişte başarılarımız var. Odunpazarı AK Parti belediyesiydi. En çok hizmeti de o dönemde aldı. Odunpazarı Burhan Başkanımız döneminde bir marka değere kavuştu. Büyükşehir Belediyesi ise, Burhan Başkanımızın tarihi bölgede yaptığı büyük projeye müzeler ekledi. Ancak bazıları var ki bölgenin ruhuna çok ters oldu. Örneğin Hamam Müzesi, örneğin modern müze. İyi binalar ama mimari açıdan düşündüğünüzde bölgenin ruhu ve kültürüyle uyuşmuyor.

+ Odunpazarı sonraki zamanlarda hizmet anlamında sıkıntı mı yaşadı?

Maalesef ki hizmetler noktasında sıkıntılar çoğaldı. Emek’teki vatandaşımızın bir sosyal tesisi yok örneğin. Türkiye’nin pek çok noktasında belediyelere ait bu türlü sosyal tesisler var. Ama Odunpazarı’nda bir tek Hamamyoluna plastikten yapılan köprünün altında yapılan çay bahçesi bir de Alaaddin Park bölgesinde bir çay bahçesi var. Onun dışında tek bir sosyal alan yok. Sadece iyi vakit geçirmek değil, bir misafirimiz gelse halkımızın ağırlayacağı bir alan yok. Spor alanlarında yapılanlar var ama spora yatırım böyle olmaz. Bakanlığımızın şehrimize devasa yatırımları var. Bunları referans alarak belediyenin de büyük projeler üretmesi lazım.

+ Size göre Odunpazarı’nın en büyük sorunu nedir?

Bize göre en büyük sorun, çok yüzeysel olacak ama trafik ve yerleşkeler noktasında büyük sorunlar var. Depremin yıldönümünü geride bıraktık ama Karapınar’ın durumu ortada, Erenköy’ün, Huzur’un, Çankaya’nın durumu ortada. Buralar yapılmadı. Çünkü yapmak isteyen yok. Şimdi Karapınar’da şelale dediğimiz yerin altında 2-3 bina başlattılar. Oraya da kentsel dönüşüm başladı diye tabela asmışlar. Kentsel dönüşüm böyle bir şey değildir. Belediyenin yaptığını zaten müteahhitler bakanlık kanalıyla da yapıyor. Kentsel dönüşüm daha önceden planlanmış bir kentin inşasıdır. Bunlar büyük projelerdir. Şimdi siz binayı bulunduğu yerde yıkıp yenilemek bir kentsel dönüşüm değildir. Binayı çözüyorsunuz ama yanındaki trafiği çözmüyorsunuz. Ne yeşil alanlarını ne sosyal donatılarını çözmüyorsunuz. Kentsel dönüşüm Eskişehir’de yanlış anlaşılan bir şey. Belediye kentsel dönüşüm değil binasal dönüşüm yapmaya çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi de Gündoğdu’da bir tabela çaktı, onlar da müteahhit bulamıyor. Onu da beceremediler. Yıllardır bakanlığa topu atarak, yok yetki vermiyorlar, yok şöyle, yok böyle diyerek insanları oyalıyorlar. Bu her şeyden önce bir vebaldir. Orada insanların gecekonduda yaşamasının sebebi sizsiniz. Gerek dışarıdan müteahhitlerle gerek belediyenin kendi imkanları ile belki farklı iştiraklarla bu iş çoktan çözülmüş olmalıydı.

+ Bu noktada TOKİ ile de bu işler yapılamaz mıydı?

TOKİ ile de çalışabilirdi. TOKİ yetkiyi verdi, bu sefer de planların hepsini kendileri yapmak istedi. TOKİ size her şeyi de veremez. Neden veremez, çünkü senin ne yapacağını bilmiyor! Yaptığın planları gelip bana göster, onayımı al yine sen yap diyor ama Odunpazarı Belediyesi proje falan göstermiyor. Ben ne dersem o olsun istiyorum diyor. Böyle bir yetki olur mu, olmaz. Bir evinizi, iş yerinizi bile kiraya verirken kime verdiğinize, hangi şartta verdiğinize, kiraya verdiğiniz yerde ne iş yapılacağına bakıyorsunuz. Bazı soruları sormak zorundasınız. Şimdi bakanlıktan tamamen yetkiyi isterseniz olmaz, zaten de yapılamaz. Sonrasında bakanlığa bazı projeler sundular, 1/5000’lik planlar bunlar. Yani detayların işlenmediği planlar. Parklardan, ticaret alanlarına hatta sokak isimlerine kadar tüm detaylar 1/1000’lik planlarla yapılır. Bu sefer de 5000’likleri ben çiziyim ama 1000’likleri bana bırak diyorsun. Bunu bırakamaz, zaten TOKİ yukarıda bu planları yapmış. Karapınar 1 denilen alanı planlamış yapmış. 2014 yılında burasının belediye tarafından yapılması istenmiş. Kazım Bey döneminde de olmayacak projeleri bakanlığa sunarak olur almaya çalışmışlar. Olmayacak projeyi sunarsanız size olmaz diye yanıt verilir.

+ Yeni dönemde de Odunpazarı dönüşümsüz mü kalacak yani?

Durum öyle görünüyor ama inşallah dönüşür. İnşallah Odunpazarı hizmet alır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın  diye bir söz vardır ve çok güzel bir sözdür. Halkımızın konforunun artmasını isterim, halkımızın sosyal yaşam hizmeti almasını isterim. Bugün Odunpazarı’nda sanayi gelişmiyorsa bunun sebebi de yerel yönetimdir. Yatırım yapacak olan alt yapı sağlayacaksın. Bırakın bunu yapmayı, var olan EMKO’da bile alt yapıyı yapmıyorsunuz. Her yağmurda fotoğraf video çekmeye usandık ama yetkililer hala alt yapı yatırımı yapmamak için direniyorlar. Anlamak mümkün değil. Orası insanların ekmek teknesi, her defasında sel götürüyor. Bunun artık üstüne gidilmesi gerek. Bunu neden anlamıyorlar biz de anlamıyoruz.

+ Odunpazarı halkına mesajınız ne olacak?

Yaşadığı yerde sorunu olan, belediyenin çözmesi gerekirken çözmediği her şeyi gelip anlatsınlar. Biz de muhalefet yapalım. Onların ülkedeki iktidara yapamadıkları muhalefetin nasıl yapılacağını biz Odunpazarı’dan gösterelim. En azından hizmet yapmalarına vesile oluruz. Onun hayrı da bize yeter. Herkese kapımız açık. Dinmiş, dilmiş, ırkmış biz bunlara bakmıyoruz. Buraya gelenin partiye üye olup olmadığına bakmıyoruz. Biz insanlara nereden geldin diye değil derdin nedir diye soruyoruz. Biz burada bunun için varız. Yeter ki halkımız gelsin, haklı isteklerde bulunsun. Ayağı basan isteklerle gelen herkesin talepleri için koştururuz.

+ Gelecekteki hedefleriniz?

Siyaseten soruyorsanız ilk hedefimiz partimizin ilelebet var olmasıdır. Kişisel olarak da bugün biz buradayız yarın bir başka arkadaşımız gelebilir. Kişisel olarak da bugün biz buradayız yarın bir başka arkadaşımız gelebilir. Yeter ki partimizin hakkını, partilimizin hakkını savunalım. Odunpazarı’nın hakkını savunalım. Bizim ismimizin çok önemi yoktur. Ben bunu asla dert etmem. Siyaset zaten nasip işidir. Benle ilgili bugünkü gelişmeler de organik gelişti. Siyasi hayatımız böyle gelişti. Siyaset dediğim gibi nasip işidir. Ne olur nereye gider kimse bilmez. Biz bir yolculuğa çıktık, o yolda mücadelemizi sürdüreceğiz

 + Teşekkür ederim Sayın Başkan

 Ben teşekkür ederim. Eskişehir Basın Medya’ya çıktığı yolda başarılar dilerim. Şehrimize yeni bir soluk, yeni bir anlayış getirdiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.