sezerler

Hayata Eskişehir’de tutundu!

EKONOMİ 17.03.2025 - 13:22, Güncelleme: 17.03.2025 - 13:22
 

Hayata Eskişehir’de tutundu!

Fırtınada annesinden koparak yardıma muhtaç duruma düşen yavru Akdeniz foku Eskişehir’de hayata tutundu.
Antalya sahillerinde Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) araştırmacıları tarafından fırtınalı kıyılarda ölmek üzere iken belirlenen yavru fok, yerinde gözlemler ve ayrıntılı değerlendirmenin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne getirildi. Yavru foku rehabilite etmek amacıyla iki kurumun birlikte planladığı ortak çalışma süreci büyük bir titizlikle yürütüldü. Antalya ve Eskişehir'deki Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) yetkililerinin koordinasyonu ile bakım altına alınan yavru fok, Eskişehir Hayvanat Bahçesi'nde bakım sürecine alındı. ÖZENLİ BAKIM SÜRECİ Biyolojileri gereği hiçbir zaman biberonla süt emmediklerinden, yavru fok, balık püresi ve daha sonra katı balıkla beslenerek gelişmeye başladı. Yoğun ve özenli bir bakım sürecinin ardından yavru fok, sağlıklı bir şekilde doğaya geri salınmaya hazırlanıyor. Süreci yürüten Akdeniz foku bakım uzmanları, fok rehabilitasyonunun bir fiziksel ve davranışsal gelişim programı olduğu, yavrunun doğada yaşamaya uygun kondisyon ve gerekli davranış yeteneklerini kazandığını söylediler.   ORTAKLAŞA BAŞARILI ÇALIŞMA “Monachus'un Maviye Dönüşü” adı verilen bu süreç, Eskişehir Hayvanat Bahçesi ve SAD-AFAG'ın ortaklaşa yürüttüğü başarılı bir çalışma olarak kaydedildi. Yavru fok, artık bakım sürecinin son aşamasında olup, yakın bir zamanda insan etkinliklerinin yoğun olmadığı, doğal habitatına uygun, yapılaşma ve betonlaşmadan uzak bir kıyıya bırakılacak. SAD-AFAG tarafından Türkiye kıyılarında sürdürülen Akdeniz foku araştırma ve koruma çalışmaları, The Monk Seal Alliance tarafından desteklenmektedir. Bu zorlu süreç, yavru foku doğaya geri kazandırarak türün korunmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Fırtınada annesinden koparak yardıma muhtaç duruma düşen yavru Akdeniz foku Eskişehir’de hayata tutundu.

Antalya sahillerinde Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) araştırmacıları tarafından fırtınalı kıyılarda ölmek üzere iken belirlenen yavru fok, yerinde gözlemler ve ayrıntılı değerlendirmenin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne getirildi. Yavru foku rehabilite etmek amacıyla iki kurumun birlikte planladığı ortak çalışma süreci büyük bir titizlikle yürütüldü. Antalya ve Eskişehir'deki Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) yetkililerinin koordinasyonu ile bakım altına alınan yavru fok, Eskişehir Hayvanat Bahçesi'nde bakım sürecine alındı.

ÖZENLİ BAKIM SÜRECİ

Biyolojileri gereği hiçbir zaman biberonla süt emmediklerinden, yavru fok, balık püresi ve daha sonra katı balıkla beslenerek gelişmeye başladı. Yoğun ve özenli bir bakım sürecinin ardından yavru fok, sağlıklı bir şekilde doğaya geri salınmaya hazırlanıyor. Süreci yürüten Akdeniz foku bakım uzmanları, fok rehabilitasyonunun bir fiziksel ve davranışsal gelişim programı olduğu, yavrunun doğada yaşamaya uygun kondisyon ve gerekli davranış yeteneklerini kazandığını söylediler.  

ORTAKLAŞA BAŞARILI ÇALIŞMA

“Monachus'un Maviye Dönüşü” adı verilen bu süreç, Eskişehir Hayvanat Bahçesi ve SAD-AFAG'ın ortaklaşa yürüttüğü başarılı bir çalışma olarak kaydedildi. Yavru fok, artık bakım sürecinin son aşamasında olup, yakın bir zamanda insan etkinliklerinin yoğun olmadığı, doğal habitatına uygun, yapılaşma ve betonlaşmadan uzak bir kıyıya bırakılacak.

SAD-AFAG tarafından Türkiye kıyılarında sürdürülen Akdeniz foku araştırma ve koruma çalışmaları, The Monk Seal Alliance tarafından desteklenmektedir. Bu zorlu süreç, yavru foku doğaya geri kazandırarak türün korunmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bsnmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.