Rekabetçiliğimiz ölmüş durumda
Rekabetçiliğimiz ölmüş durumda
ESO Başkanı Kesikbaş, katıldığı canlı yayında Eskişehir ekonomisine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Kesikbaş, “İhracatımız artıyor ama karlılık öyle değil. Rekabetçiliğimiz ölmüş durumda. Maalesef ki kapanan firma sayısı çok arttı" dedi.
ESO Başkanı Kesikbaş, Bloomberg HT kanalında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Bloomberg HT kanalında canlı olarak yayınlanan İş Dünyası katılımına katıldı. Didem Arslanoğlu'nun hazırlayıp sunduğu programa katılan ESO Başkanı Kesikbaş, bilgi erişimi, faiz oranları, para politikalarının değerlendirilmesinde bulundu.
Döviz kurunun düzeltilmesi gerektiğini anlatan Başkan Kesikbaş, aksi durumda ithalatın artacağını ifade etti.
PARA YOK Kİ KONUŞALIM
Programda para politikalarına dair soruyu yanıtlayan Başkan Kesikbaş, “Para yok ki para politikasını konuşalım.” dedi. Bazı özel bankaların yüzde 70’lere varan faizler uyguladığını söyleyen Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celallettin Kesikbaş, “Bu para politikaları böyle devam ettiği sürece, döviz kurunun üzerindeki baskı devam ettikçe hem ihracatçı açısından, hem iç piyasa açısında hem sanayici açısından biraz dramatize edilmiş bir tablo var. Eskişehir özelinde durum böyle.” dedi.
ESKİŞEHİRLİ KREDİYİ YATIRIMA HARCIYOR
Seçici yatırımlara özel krediler verilmesine dair de konuşan Başkan Kesikbaş, “Sanayiyi ayırmak gerekiyor. Özellikle ticaret sektörü hizmetler sektörü vesaire gibi değiliz. Biz de bu vade dediğimiz zaman kısa vade dediğiniz zaman biz de kısa vade 5 yıl falan oluyor. Bizde hayat 5 yıl falan yani. Eskişehir’de 1500’e yakın sanayici var. Hepsini bire bir tanıyorum. Eskişehir’de son 20 yılda fabrika sayısı 200’den 900’ün üzerine çıktı. Eskişehirli firmalar hem organik hem de inorganik büyüyebiliyor. Tamam, ülkede bazıları kredileri sektörü dışında kullandı ama Eskişehirli kendi işine yatırım yapıyor. Bu noktada selektif krediler Eskişehir’deki yatırımlara destek olması noktasında çok önemli. Çünkü biz biraz daha ekonomist bakan insanlarız. Ekonomi bilimine inanan insanlarız. Biz de ekonominin parametreleri ile finansmanın parametreleri çok ayrı yürümüyor.” Dedi.
REKABETÇİLİĞİMİZ ÖLDÜ
Yatay seyreden kurla ilgili de görüşlerini açıklayan Başkan Kesikbaş “Halk arasında dövizin artışı istenen bir şey değil. Ekonomi olarak da böyle. Ama döviz kurunun bir düzeltmeye ihtiyacı var. Şu an olması gerektiği yerde değil. Özellikle ihracat yapan şirketler ki Eskişehir 4,5 milyar dolar ihracat yapan ilk 10’da bir şehir. Eskişehir açısından fena değil. Baktığınız zaman bir mutluluk göremiyorsunuz. Çünkü ya gelirlerinizi artıracaksınız ya da maliyetlerinizi düşüreceksiniz. Dövizde kimse bir artış beklemiyor ama bir düzeltme artık şart. Eğer bu yapılamıyorsa aradaki farkın sanayiciye destek olarak verilmesi lazım. Çünkü bir sanayi kuruluşu kurmak 3-5 senede olacak iş değil. Selektif kredilerle üst düzey teknolojileri yapmak, hemen sabaha bu iş yapmak olmaz. Ölçek ekonomiye geçmemiş hala kobilerimiz var. Eskişehir ihracatta çok iyi rakamlara geldi ama zararına mal satanlar çıkıyor. İnsanlar yeni arayışlara giriyor. İthalat noktasında da Uzakdoğu ile ithalat artacaktır. Çünkü döviz kuru ihracattaki rekabetçiliğimizi şu an için öldürmüş durumda. Ya da karlılık oranı için şirketlerin önüne çıkmış durumda. Karlılık ve yatırım anlamında bu yüzden önemli sorunlar yaşıyoruz.” diye konuştu.
REKABETÇİLİK İLE İLGİLİ CİDDİ SIKINTILAR VAR
Programın sonunda da şehrin sanayisindeki son durumu değerlendiren ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, şunları söyledi; “Eskişehir’de her ne kadar ihracat artıyor gibi görünse de karlılık oranlarında ciddi sıkıntılar var. Rekabetçilik ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Giriş maliyetlerimiz ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Ülke olarak evet enflasyona odaklanmalıyız bunu bir milli politika haline getirmeliyiz ama daha geçen elektriğe, doğalgaza, şuna gelen, buna gelen zamlarla doğal olarak maliyetlerimiz artıyor ama gelirleriniz aynı seviyede yukarı çıkmıyor. Aradaki fark da negatif olarak devam edip gidiyor.
KAPANAN FİRMALAR ARTIYOR
Son olarak “Eskişehir’de iflas ya da konkordato noktasında bir tehlike görüyor musunuz?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Kesikbaş; “Bu konuda duyumlarımız var. Şirket bazında bazı şeyleri açıklayamayız ama her gün birkaç hikaye dinliyoruz. Konkordato kötü bir şey değil aslında. Ticari şirketlerimizi koruyan bir durum. Bunlar mutlaka müspet şekilde düzenlenmeli. Firmalar konkordato noktasına gelmeden kurtarma planları düzgün biçimde yapılması gerekiyor. Dediğim gibi konkordato kötü bir şey değil ama günden güne bu firmaların fazlalaştığı haberleri artıyor. Özellikle de iflasta olmasa bile ödeme güçlüğü yaşayanlar, ödeme güçlüğü çekenler oluyor. Kapanan şirket sayısı, açılan şirket sayılar var. Maalesef ki son 3-4 ayda kapanan şirket sayıları çok fazla arttı.” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.