"Milli politikalar darbe yiyebilir!"
"Milli politikalar darbe yiyebilir!"
Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan madencilik için kanunda yapılan değişiklik, sektöre darbe vurma riskini ortaya çıkardı. Metin Çekiç, sektörü rahatlatacak adımlar beklediklerini söyledi.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan madencilik, geleceğe yönelik önemli beklentilere ve çözüm bekleyen sorunlara sahip. Çekiçler İnşaat Taşımacılık Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyesi Metin Çekiç, sektörün sorunlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çekiç, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’ın (OVP) sektör açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, hızlı düzenlemeler yapılmadığı takdirde sektörün geleceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.
"ŞARTLARIN İYİLEŞMESİ OVP’YE BAĞLI"
Metin Çekiç, 2024 yılının, global sorunlar nedeniyle zorluklarla başladığını ifade ederek, ihracat rakamlarına dair dikkat çekici veriler sundu. Türkiye’nin metalik cevher ihracatında yüzde 13 artış sağlandığını ancak endüstriyel mineraller ve doğal taşlardaki pazar daralmalarının sektörü etkilediğini söyledi. "Dünyadaki savaş iklimi, global piyasalardaki belirsizlik ve ülkemizdeki artan üretim maliyetleri, sektör üzerindeki baskıyı artırıyor. Ancak OVP kapsamındaki düzenlemelerin hayata geçmesiyle bu sorunların etkisini azaltabiliriz" dedi.
YENİ YÖNETMELİK KRİZİ
Çekiç, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan "Orman Kanunu’nun 16. Maddesi Uygulama Yönetmeliği" değişikliğinin sektöre büyük zarar vereceğini belirtti. Yeni düzenleme, ormanlık alanlarda madencilik faaliyetlerini neredeyse imkansız hale getiriyor. Çekiç, "Ormanların yalnızca binde üçünde madencilik yapılmasına izin veriliyordu. Bu oran bile artık mümkün olmayacak. Bu durum, üretimi azaltarak cari açığı artırır ve yerli enerji politikamıza darbe vurur" şeklinde konuştu.
YATIRIMLAR VE FİNANSMAN SORUNU
Sektörün en büyük problemlerinden birinin finansman erişimi olduğuna dikkat çeken Çekiç, yüksek faiz oranlarının yatırımları engellediğini vurguladı: "Faizlerin yüzde 50’yi aştığı bir ortamda yatırım yapmak, üretimi artırmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Özellikle KOBİ’ler için finansmana ulaşım gittikçe zorlaşıyor."
Çekiç, madencilik izin süreçlerinin uzunluğuna da değinerek, "Bürokrasi sektörün en büyük engeli. İzin süreçleri hızlandırılmalı ve teşvikler artırılmalı ki sektör yatırım alabilsin" dedi.
SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ORTAK ADIMLAR
Çekiç, madencilik sektörünün sürdürülebilir büyüme için kamu ve özel sektörün iş birliği yapmasının şart olduğunu belirtti. "Çevreye duyarlı üretim, nitelikli iş gücüne yatırım ve arama faaliyetlerine destek sağlanmazsa sektörde ilerleme sağlanamaz" diyen Çekiç, Türkiye’nin madencilikte küresel rekabette öne çıkabilmesi için acil ve somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
KAYNAK; ESOHABER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.