Küçük esnaf yalnız bırakılıyor!
Küçük esnaf yalnız bırakılıyor!
Eskişehir Gastronomi Derneği (Esgastroder) Başkanı Murat Arnik, Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon küçük esnafı ilgilendiren ve 12 yıl boyunca ertelenen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Ocak 2025 itibarıyla yeniden yürürlüğe girdiğini belirtti.
Eskişehir Gastronomi Derneği (Esgastroder) Başkanı Murat Arnik, Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon küçük esnafı ilgilendiren ve 12 yıl boyunca ertelenen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Ocak 2025 itibarıyla yeniden yürürlüğe girdiğini belirtti. Arnik, bu kanunun işletmelere getirdiği iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunun küçük esnafa ağır yükler getirdiğini ifade etti.
“Kanunların Altyapısı Hazırlanmalı”
Başkan Arnik, uygulamada yaşanacak sorunlara dikkat çekerek, “Ne yazık ki ülkemizde kanunlar çıkarılırken gerekli altyapı, teknik destek ve eğitim süreçleri hazırlanmış olmuyor. Ayrıca mali müşavirlerin ve muhasebecilerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması, küçük esnafın ne yapacağını bilememesine yol açıyor,” dedi. Arnik, yüksek maliyetli İSG firmalarıyla çalışmak zorunda kalan esnafın çaresiz bırakıldığını vurguladı.
“Tüm Tarafların İş Birliği Şart”
Etkili bir iş sağlığı ve güvenliği sisteminin ancak tarafların iş birliğiyle mümkün olabileceğini belirten Arnik, “Cezalar ve denetimler tek başına yeterli olmaz. Kamu, özel sektör ve yerel kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanmalı,” dedi.
“Yiyecek-İçecek Sektörü İçin Meslek Standartları Kurumu Kurulmalı”
Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulunan Arnik, yiyecek-içecek sektörü için bir “Meslek Standartları Kurumu” kurulmasının sektördeki düzenlemeler açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.
“ Küçük Esnaf Yalnız Bırakılıyor”
Küçük esnafın bu süreçte yeterince desteklenmediğini belirten Arnik, “12 yıl boyunca ertelenen bu yasa için, küçük işletmelere bilgilendirme ve eğitim süreçleri düzenlenmeliydi. Esnaf teşkilatları, İSG hizmetlerini kendi bünyelerinde organize ederek esnafa destek olmalıydı,” dedi. Ayrıca, üniversitelerle yapılacak protokollerle eğitim süreçlerinin hızlandırılabileceğini belirtti.
“İş Sağlığı Bilincinin Artması Ekonomik ve Sosyal Fayda Sağlar”
Başkan Arnik, iş yerlerinde alınacak önlemlerin ekonomik ve sosyal yarar sağlayacağını belirterek, “Meydana gelebilecek iş kazalarının maliyeti bilinirse, işverenler bu konuya daha fazla önem verir,” diye konuştu.
“Kırmızı Çizgiler Netleştirilmeli”
Arnik, 12 yıl boyunca ertelenen yasanın aniden yürürlüğe girmesinin, esnafı hazırlıksız yakaladığını söyledi. İşverenlerin bu süreci yönetebilmesi için ilgili taraflarca daha net rehberlik yapılması gerektiğini vurguladı.
Esgastroder Başkanı Murat Arnik, iş güvenliği bilincinin yaygınlaştırılması için eğitim ve desteklerin artırılması gerektiğini belirterek, küçük esnafın bu süreçte yalnız bırakılmamasını talep etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.