Olası bir afette tüm şehir durur!
Olası bir afette tüm şehir durur!
Eskişehir Sanayi Odası, şehir sanayisinin afetlere hazırlanması noktasında ESTÜ ile çok önemli bir plan hazırladı. Başkan Kesikbaş, tanıtım toplantısında şehrin deprem senaryosuna dikkat çekti!
şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Sanayisi Ekosistemi Dirençlik Stratejisi ve Eylem Planı toplantısı şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Sanayi Odasında düzenlendi. şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Sanayi Odası ve şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Teknik Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan planın ayrıntıları gazetecilere detayları ile anlatıldı.
Toplantıya ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ve ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan ile birlikte ESTÜ Öğretim görevlileri ve ESO Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Celalettin Kesikbaş, sanayinin afetlere direncinin şehrin afetlere direncinden ayrılamayacağını ve her ikisinin bir bütün oluşturduğunu kaydetti. Sanayinin afetlere direnci ve sürdürülebilirliği için ESTÜ ile yapılan çalışmayla somut bir adım arttıklarını belirten Başkan Kesikbaş, daha sonra önemli tespitlerde bulundu.
100 BİN ÇALIŞAN BU ŞEHİRDE YAŞIYOR
şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir sanayisinin sadece Organize Sanayi bölgesinden oluşmadığını anlatan Başkan Kesikbaş, “Şehrin dört bir yanında, ilçelerinde sanayi üretimi yapan üyelerimiz var. Yani söz konusu eylem planıyla aslında tüm şehri afetlere dirençli hale getirmenin planını yapıyoruz. şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Sanayisi çok büyük bir aile. 100 bin kişi üretimin içinde yaşıyor. Ve bu 100 bin kişi bu şehirde yaşıyor. Allah korusun, gündüz bir deprem olsa sanayide çalışan 100 bin kişinin çoluk çocuğunu aramak için şehir merkezine hareket ettiğinde oluşacak kaosu düşünün. Yaya olarak şehir merkezine gitmek zorunda kalacak insanlar olacak. Düşünün belki de 1 gün sürecek bu yolculuk. Yani sadece yapıların güvenliği değil, ulaşımdan alt yapıya kadar tüm bileşenlerin içinde olduğu bir plandan söz ediyoruz. Tüm bunları öngörmemiz ve bir plan içerisinde koymamız gerekiyor” dedi.
SEVDİKLERİMİZİ KAYBETMEDEN HAREKETE GEÇMELİYİZ
Afetlere dirençli kentler yaratma noktasında, acıları yaşanmadan harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kesikbaş, “Güvenli ve konforlu bir kent hayalimiz var. Böyle bir şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir ortaya çıkarmak benim hassas tarafım. Biz sanayinin afetlere direnç göstermesi için inisiyatif alıyoruz. Sevdiklerimizi kaybedince değil şimdi bu işe başlamalıyız. Bilimin gösterdiği yoldan ayrılmadan bunu yapmalıyız. Bu işi yapacak yetenekte şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir olarak üniversitelere sahibiz. Bunun en önemli merkezi şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Teknik Üniversitesi. Bu eylem planı diğer kurumları da harekete geçirmeli. Üzerine sorumluluk düşen tüm kurumlar aksiyon almalı. Olası bir afette tüm kent durur, tüm kentin ekonomisi durur yoksa…” diye konuştu.
SANAYİYİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Başkan Kesikbaş’ın ardından söz alan şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, sanayi-üniversite iş birliğinin en güzel örneklerinden birisinin hayata geçtiğini belirterek, söz konusu çalışma ile şehir " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Eski şehir Sanayisini geleceğe hazırladıklarını kaydetti. Rektör Özcan, hazırlanan eylem planının kentin geleceği için çok önemli bir belge olma özelliği taşıdığını da sözlerine ekledi.
3 ANA HEDEF VAR
ESTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alper Çabuk, hazırladıkları planın 3 ana hedefe odaklandığını kaydetti. Çabuk, “ Sanayi yapılarını dirençli hale getirmek, Yeni yapılacak sanayi yapılarını afetlere karşı dirençli olarak inşa etmek ve sanayi ekosisteminin ve ilişkili tüm bileşenlerinin dirençli hale getirilmesini hedefliyoruz. Rapor, bundan sonra raflarda bekletilecek bir çalışmanın ürünü değil. Çünkü olası bir afette bütün alt yapı devre dışı kalabilir. Bu noktada önümüzde hazırlık için iyi bir çalışma hatta ülkeye örnek olacak bir adım var” diye konuştu.
BU CÜMLE TAMAMLANMALI
Toplantıda Dr. Öğr. Üyesi Onur Kaplan, dirençli yapıları inşaat mühendisliği tarafından ele alırken, Doç. Dr. Muammer Tün ise, söz konusu belgenin gelecek için önemli bir ilk adım olduğunu kaydetti. Tün, hazırladıkları raporla cümlenin ilk harfini yazdıklarını belirterek; “Önemli olan cümleyi tamamlamaktır. Çünkü kundakta yeni doğmuş bir bebekten, yatağında yatan yaşlı vatandaşımıza kadar herkesi kapsayan bir konuyu tartışmaya açtık. Bu cümle yarım kalmamalı. Tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalı. Eğer yapılmazsa bunun sonucu maalesef can ve mal kaybıdır” uyarılarında bulundu.
Toplantı daha sonra soru cevap kısmıyla sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.